Frihet.

Foto: Garbis H. Sarafian Foto: Garbis H. Sarafian

Tänk känslan att andas den höga, klara luften på en fjälltopp. Eller att stå vid havet när vågorna rullar in och se horisonten som skiftar i blått. Visst kan känslan återskapas i en trädgård! I frihetens trädgårdsrum blommar växter i vitt – som snöklädda fjälltoppar och ulliga moln. Här blommar också växter i blå nyanser som ger känsla av himmel och hav: kantnepeta, stäppsalvia och lavendel.
Sjösten och kanske ett vattenblänk för fåglarna ger associationer till frihet. Och varför inte en sandlåda till barnen – eller för oss vuxna att borra ner tårna i och njuta av frihetskänslan.

Bekymmerslöshet.

Foto: Gabriella Mellergårdh Foto: Gabriella Mellergårdh

Att släppa sina bekymmer och ta dagen som den kommer är inte alltid lätt. Att unna sig rätten att bara vara. Men trädgården kan faktiskt vara en bekymmerslös oas. Gilla ogräset istället för att sucka över det! Kirskål och nässlor är rena hälsokuren i matlagningen – och maskrosor är vackra så länge de blommar. Plantera perenner som tränger ut ogräset istället. Skippa gräsmattan och anlägg din egen sommaräng. I bekymmerslöshetens trädgårdsrum har hängmattan en central roll tillsammans med växter som gärna gör jobbet själva och sprider sig, exempelvis prästkrage, fingerborgsblomma och förgätmigej.

Delande.

Foto: Garbis H. Sarafian Foto: Garbis H. Sarafian

Ensamheten är en folksjukdom i västvärlden. Vi behöver varandra för att må bra, vi behöver mötas som medmänniskor och dela både glädje och sorg, medgång och motgång. En trädgård kan ha många mötesplatser: cafégruppen för morgonkaffet, bänken under den skuggande eken, den stora sittgruppen där vi slår på grillen och umgås varma sommarkvällar. I delandets trädgårdsrum har vi tid för varandra. Där kan vi odla nyttoväxter, skörda och äta tillsammans.

Enkelhet.

Foto: Garbis H. Sarafian Foto: Garbis H. Sarafian

Ett svenskt barn har i genomsnitt 500 leksaker i sitt rum, och vi vuxna är inte sämre i vår pryljakt. Men ägande skapar stress, vi betalar både i pengar och tid för att ta hand om alla våra saker. Trädgården kan ge inspiration till ett enklare liv. Precis som pilgrimsvandraren vet att bara ta med sig det allra nödvändigaste i ryggsäcken så kan vi i trädgården upptäcka att det allra bästa i livet är gratis. I enkelhetens trädgårdsrum blommar perennerna, mormorsväxterna, som återkommer år efter år utan att vi knappt behöver rensa eller gödsla. Vilken enkel och befriande växtkraft!

Tystnad.

Foto: Gabriella Mellergårdh Foto: Gabriella Mellergårdh

Forskare vid Lunds Universitet har konstaterat att människan behöver ljudfrid idag. Överallt omges vi av trafikbrus, buller, musik och prat; en massiv ljudmatta som skapar allt mer stress. Låt naturens och skogens tystnad kan inspirera till tysta rum i trädgården! En grusgång som leder in till en vintergrön stilla berså, eller vajande prydnadsgräs som rasslar sakta i vinden. I tystnadens trädgårdsrum passar det med rena former och enkla linjer, växter med olika bladform och gröna nyanser som ormbunke och hosta. Skapa ett tyst och stilla intryck också för ögat.

Långsamhet.

Foto: Gabriella Mellergårdh Foto: Gabriella Mellergårdh

Allting ska gå fort idag: vi ska ha snabbaste bredbandet, absolut inte vänta för länge i telefonkö och definitivt få hem våra senaste shoppingfynd på nätet med snabba leveranser. Men varför har vi egentligen så bråttom? Att odla en egen köksträdgård är ett härligt sätt att komma ner i varv. Vi kan inte skynda på naturen, ett frö måste ner i jorden och få alla de rätta förutsättningarna för att gro, växa, blomma och så småningom bära frukt. Långsamhetens trädgårdsrum behöver inte vara större än krasseodlingen på fönsterbrädan eller citronträdet på balkongen. Det viktiga är att det påminner oss om att allting har sin tid.

Andlighet.

Foto: Garbis H. Sarafian Foto: Garbis H. Sarafian

Här sammanfattas egentligen allt vad pilgrimsliv och pilgrimsträdgård handlar om. Att vara på väg, att förstå att livet är mer än det jag kan se och röra vid. Att helt enkelt låta livet med sina stora frågor komma nära varje dag. Inte vänta tills livskrisen sätter käppar i hjulet. Trädgården kan vara just den stilla oas vi behöver för att landa och ta vara på livet idag. I andlighetens trädgårdsrum blommar växter i rött och vitt, som symbol för liv, kärlek och renhet. Den vita dagliljan ”Gentle sheperd” passar bra tillsammans med växter som kärleksört och murgröna.

Det handlar om ett nytt förhållningssätt. Ett nytt sätt att skapa trädgård och ett mer medvetet sätt att njuta av din gröna oas. Att skapa en Pilgrimsträdgård kan vara ett sätt att återfinna vila och hämta energi i vardagen. Pilgrimens sju ledord kan bli till gröna rum i trädgård likaväl som på en balkong.

Vill du veta mer? Beställ böckerna!

Böckerna Pilgrimsträdgård (Votum 2013)och Pilgrimsträdgård flyttar in (Votum 2014) är skrivna av Gabriella Mellergårdh med bilder av Garbis H. Sarafian. Pilgrimsorden har tagits fram av prästen och författaren Hans-Erik Lindström.
Pilgrimsträdgård:
180 kr plus porto
Pilgrimsträdgård flyttar in:
180 kr plus porto
Beställer du båda böckerna bjuder vi på portot.